Polish English German
Baza firm Dodaj firmę
Zapisz się na bezpłatny newsletter:
  Twój e-mail:

Pochwal się swoim profesjonalizmem

E-learning
Podnoszenie kwalifikacji
Internetowa
giełda nieruchomości
aktualności
Poradnik ekspertów
formularz zapytania

Strona główna | O Instytucie | Kongres Rozwoju Mieszkalnictwa Gminnego | SPRAWOZDANIE - III KONGRES ROZWOJU MIESZKALNICTWA 2014

SPRAWOZDANIE - III KONGRES ROZWOJU MIESZKALNICTWA 2014 (2014-05-28)

22 maja br. w Sali Kinowej Ministerstwa Infrastruktury i Rozwoju w Warszawie odbył się III Kongres Rozwoju Mieszkalnictwa, który po raz kolejny, otworzył pole do dyskusji pomiędzy rządem a przedstawicielami szeroko rozumianej branży nieruchomości. Patronat Honorowy nad wydarzeniem sprawował Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Infrastruktury i Rozwoju, Pan Paweł Orłowski. Wzorem wcześniejszych edycji, III Kongres Rozwoju Mieszkalnictwa cieszył się ogromnym zainteresowaniem; udział w nim wzięło prawie 140 osób - w głównej mierze prezesów zarządów, dyrektorów, przedstawicieli kierownictw wyższego szczebla oraz właścicieli firm zarządzających nieruchomościami.

Uczestników III Kongresu Rozwoju Mieszkalnictwa, swoją obecnością zaszczycili liczni goście honorowi:

• Paweł Orłowski, Podsekretarz Stanu, Ministerstwo Infrastruktury i Rozwoju,
  • Dorota Bortnowska, Zastępca Dyrektora, Departament Mieszkalnictwa, Ministerstwo Infrastruktury i Rozwoju
  • Małgorzata Kutyła, Dyrektor, Departament Gospodarki Nieruchomościami, Ministerstwo Infrastruktury i Rozwoju
  • Bogusław Białowąs, Zastępca Dyrektora, Departament Usług Agencyjnych
  • Elżbieta Kubuj, Wiceprezes Zarządu, Spółdzielczy Bank Rzemiosła i Rolnictwa SK Bank
  • Jan Bajno, Prezes Zarządu, Spółdzielczy Bank Rzemiosła i Rolnictwa SK Bank.

III Kongres Rozwoju Mieszkalnictwa otworzył Pan Arkadiusz Borek, Prezes Zarządu Instytutu Gospodarki Nieruchomościami oraz Krajowej Izby Gospodarki Nieruchomościami, który powitał wszystkich zgromadzonych i zachęcił do aktywnego uczestnictwa. Następnie zabrał głos Pan Paweł Orłowski, Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Infrastruktury i Rozwoju, który wygłosił mowę okolicznościową, zapoznającą zgromadzonych o planowanych krokach rządu w sferze nieruchomości, mieszkalnictwa oraz budownictwa. Wystąpienie Pana Podsekretarza Stanu stało się polem do zadawania licznych pytań ze strony zgromadzonego audytorium.

W dalszej części Pan Arkadiusz Borek, Prezes Zarządu Instytutu Gospodarki Nieruchomościami i Krajowej Izby Gospodarki Nieruchomościami wraz z Panem Pawłem Orłowskim, Podsekretarzem Stanu w Ministerstwie Infrastruktury i Rozwoju, uroczyście wręczyli pierwsze licencje zawodowe Krajowej Izby Gospodarki Nieruchomościami. Podczas trwania III Kongresu Rozwoju Mieszkalnictwa licencje otrzymali (według kolejności alfabetycznej):

• Badura Stanisław,
  • Zydorczak Włodzimierz,
  • Żółtowska Beata,
  • Żółtowski Marek.

Uczestnicy III Kongresu Rozwoju Mieszkalnictwa jednocześnie potwierdzili zasadność i celowość powstania Krajowej Izby Gospodarki Nieruchomościami. Należy wspomnieć, że kolejne 2 500 osób oczekuje na wręczenie licencji Krajowej Izby Gospodarki Nieruchomościami. Licencje będą sukcesywnie wręczane w poszczególnych województwach w trakcie szkoleń i seminariów.

W dalszej kolejności głos zabrał Pan Stanisław Kudroń, Zastępca Dyrektora Departamentu Mieszkalnictwa w Ministerstwie Infrastruktury i Rozwoju, który przedstawił zasady działania oraz stan realizacji wdrożonego programu rządowego Mieszkanie dla Młodych (MdM). Po prezentacji, Pan Stanisław Kudroń odniósł się jeszcze do wcześniejszej dyskusji i odpowiedział na parę pytań ze strony uczestników.

Następnie wystąpiła Pani Maria Milewska, Doradca, przedstawicielka Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, która przedstawiła prezentację pn. „Wspieranie rozproszonych, odnawialnych źródeł energii Część 4) Prosument - linia dofinansowania z przeznaczeniem na zakup i montaż mikroinstalacji odnawialnych źródeł energii". Podczas wystąpienia zaprezentowano m.in. cele, parametry i odbiorców programu, rodzaje dofinansowanych przedsięwzięć, warunki i formę dofinansowania oraz procedurę działania.

Kolejne wystąpienie należało do Pani Ilony Sucheckiej, Prezes Zarządu Towarzystwa Budownictwa Społecznego Sp. z o.o. w Bolesławcu, która na przykładzie zarządzanej przez siebie spółki, omówiła problemy TBS-ów funkcjonujących w małych miastach, przedstawiła możliwości ich rozwiązywania oraz szukała odpowiedzi na kluczowe pytanie: „misja czy zysk?". Żywe wystąpienie Pani Ilony Sucheckiej spotkało się z ogromnym zainteresowaniem uczestników.

Następnie wystąpił Pan Marian Uherek, Dyrektor Zakładu Gospodarki Mieszkaniowej w Czerwionce - Leszczynach. Podczas wystąpienia podjął się niełatwego, nierzadko kontrowersyjnego tematu, jakim jest eksmisja. Pan Marian Uherek podczas swojej prelekcji przedstawił nowe propozycje rozwiązań w obowiązujących regulacjach prawnych.

III Kongres Rozwoju Mieszkalnictwa zamknął Pan Arkadiusz Borek, Prezes Zarządu Instytutu Gospodarki Nieruchomościami i Krajowej Izby Gospodarki Nieruchomościami, który krótko podsumował spotkanie, podziękował wszystkim zgromadzonym oraz gorąco zaprosił do wzięcia udziału w przyszłorocznej edycji Kongresu Rozwoju Mieszkalnictwa.

Zapraszamy Państwa serdecznie do zapoznania się z tegorocznym materiałem szkoleniowym:

Biuletyn Szkoleniowy
Białe Certyfikaty - Pan Arkadiusz Borek